Begraven op een landgoed

Natuurbegraafplaats De Hoevens

In het zuiden van Brabant, in de driehoek Breda-Tilburg-Turnhout (België), ligt één van de eerste natuurbegraafplaatsen van Nederland. Centraal gelegen ten midden van de steden Bergen op Zoom, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Tilburg, Waalwijk en Breda. Esbeek, Hilvarenbeek, Oisterwijk en Goirle. Deze natuurbegraafplaats ligt op een eeuwenoud particulier landgoed en is in eigendom van de familie Van der Lande-Vogels. Bij de ontwikkeling van dit landgoed volgen zij hun liefde voor de natuur. 


Verbinding tussen mens en natuur

Het gehele landgoed is zo’n 80 voetbalvelden (190 hectaren) groot. Hier is plaats voor onder meer natuurontwikkeling, cultureel erfgoed, biologische landbouw en natuurrecreatie. En sinds 2014 ligt hier één van de eerste natuurbegraafplaatsen van Nederland. 

Natuurbegraafplaats de Hoevens is gelegen in een groot aaneengesloten natuurgebied, met onder meer De Regte Heide, Het Ooievaarsnest en andere landgoeden. Dankzij het natuurbeheer, gericht op duurzaamheid, gedijen hier veel zeldzame planten en dieren. De paradijselijke stilte maakt het een bijzonder fijne omgeving voor wandelaars en nabestaanden.  

De verbinding tussen natuur en mens: dat is wat de beheerders van Landgoed De Hoevens nastreven. Met uw keuze voor deze natuurbegraafplaats helpt u om deze visie te verwezenlijken. 

 

Natuurlijke grafmarkering

U kent de traditionele begraafplaatsen, met rijen grafstenen langs verharde paden. Op De Hoevens kiest u zelf uw laatste rustplaats, op een ruime plek, midden in de natuur. 

Blijvende grafmarkeringen ontbreken. U kunt wel een vergankelijke grafmarkering kiezen; een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie. Een andere mogelijkheid is om een herinneringsboom te planten.

Het idee achter deze vorm van grafmarkering, is dat de natuur met het verstrijken van de tijd als een deken over het graf zal vallen. Zo behoud de begraafplaats haar natuurlijke sfeer, waarin nabestaanden geborgenheid en troost vinden. 


Uw plek op De Hoevens

In een gevarieerd landschap kiest u zelf een passende laatste rustplaats. Geborgen door berken en eiken in het bos. Tussen de kleurpracht van de weidse bloemenvelden. Of aan de rand van de vijver omringd door rododendrons. 

Kiest u voor crematie, dan kunt u op De Hoevens de urn- of de as uit de asbus begraven in een graf. Voor urnen bieden we ook plaats in het oude bos en in grafheuvels in een heidelandschap. 


De afscheidsceremonie

Natuurbegraafplaats de Hoevens biedt een bijzondere afscheidslocatie voor een ceremonie en condoleance. De gehele uitvaart kan dus op De Hoevens plaatsvinden. Per dag faciliteren we maar één uitvaart. Zo kan elk afscheid in alle rust en met alle aandacht plaatsvinden. 

Afscheidslocatie De Eik past met de eikenhouten constructie en het rieten dak helemaal in haar omgeving. Door de grote ramen blijft het contact met de natuur in stand. De Boskapel is een ceremoniële buitenruimte, een intieme theateropstelling met houten bankjes, op een open plek in het bos. 

Op De Hoevens heeft u de gelegenheid om uw afscheid een eigen invulling geven, passend bij de stroom van uw leven en de tradities van uw levensovertuiging. 


Gedenken en bezinnen

Nabestaanden zijn elke dag welkom, van zonsopgang tot zonsondergang. Natuurlijk komen zij in de eerste plaats om te gedenken. Maar een bezoek aan Natuurbegraafplaats De Hoevens is meer dan dat. 

De natuurbegraafplaats is ook gewoon een fijne plek om te zijn, zoals je die zou opzoeken als je een wandeling zou maken. Met meanderende wandelpaden door een afwisselend landschap. En uitnodigende bankjes om even uit te rusten. 

Met het verstrijken van de tijd zal het graf steeds minder opvallen. Planten heroveren de omgewoelde aarde en het groen zal als een deken over het graf vallen. 

Deze opzet zorgt voor een andere beleving dan een traditionele begraafplaats. De kringloop van leven en dood maakt zet het verlies in een dragelijker perspectief. Dat is de gedachte die u met een graf op De Hoevens achterlaat voor uw nabestaanden. 


De grafmogelijkheden

U kunt bij leven de grafrechten voor een individueel graf of familiegraf vastleggen. Dat kan voor een periode van 50 jaar of voor onbepaalde tijd. Voor een urnengraf kunt u kiezen voor 30 of 50 jaar. 

Ook als u kiest voor een bepaalde tijd, ruimen we het graf niet. Het verschil met een grafrecht voor onbepaalde tijd, is dat we de grafplek zullen hergebruiken voor een nieuw graf in een hoger gelegen aardlaag. Daarna laten we de plek ongemoeid. 

 

Een herinneringsboom 

Het planten van een herinneringsboom past uiteraard helemaal bij een begraafplaats in de  natuur. In lijn met onze ideeën over duurzaam beheer, kunt u op De Hoevens kiezen voor een boomsoort die hier thuishoort (overzicht van inheemse herinneringsbomen en hun betekenis). 

Als u een graflocatie reserveert, kunt u de boom bij leven planten. Dit is een mooie reden om af en toe langs te komen en een fijne manier om de band met deze plek gestalte te geven. 

Kom langs op de natuurbegraafplaats

Spreekt onze visie u aan? U bent van harte welkom om een bezoek te brengen aan onze natuurbegraafplaats. Maak een wandeling en loop gerust even binnen bij het informatiecentrum. Hier vindt u het adres en de route