Begrafenis en afscheidsceremonie

 • > Kan ik een afscheidsceremonie of condoleance houden bij De Hoevens?

  Natuurbegraafplaats De Hoevens biedt alles onder één dak voor uw afscheidsceremonie of condoleance. U kunt zowel gebruik maken van afscheidslocatie ‘De Eik’ als de boskapel. Van maandag t/m zaterdag is het mogelijk om een uitvaart te houden (feestdagen uitgezonderd). U bent vrij om uw ceremonie of condoleance zelf te regelen of in samenwerking met een uitvaartondernemer. Indien u het op prijs stelt denken wij graag met u mee.

 • > Is een uitvaart op De Hoevens duurder dan elders?

  Hoewel een uitvaart op Natuurbegraafplaats De Hoevens zich niet laat vergelijken met een uitvaart elders, zult u zien dat onze tarieven wel vergelijkbaar zijn. De Hoevens biedt met 'De Eik' een unieke en betaalbare afscheidslocatie aan voor het houden van een ceremonie en condoleance. Doordat 'de Eik' exclusief tot uw beschikking staat, krijgt u alle tijd voor uw afscheid. Ook de catering wordt voor u verzorgd, met voor ieder budget een goed verzorgde condoleance. Prettige bijkomstigheid is dat uw gasten zich niet hoeven te verplaatsen doordat zowel de ceremonie, begrafenis en condoleance op één locatie kunnen plaatsvinden.

 • > Waar moet ik op letten bij een afscheidsceremonie?

  Eenvoud, rust, tijd voor persoonlijk afscheid en respect voor de natuur zijn de kernwaarden van Natuurbegraafplaats De Hoevens. Deze willen we graag in stand houden, samen met u. Daarom is er een aantal zaken waar u op moet letten:

  • De grafkist, urn of mand waarvoor u kiest is van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt. Dit geldt ook voor de eventuele lijkwade, de kleding, sieraden en schoenen van de overledene en eventuele dierbare voorwerpen die mee begraven worden.
  • Omdat het graf wordt terug gegeven aan de natuur is het niet toegestaan om het graf te bedekken of te markeren met relikwieën, zoals bloemen, planten en persoonlijke voorwerpen. Wij stellen graag een houten boomschijf met persoonlijke inscriptie beschikbaar. Ook is het mogelijk om, in overleg met de beheerder, een herinneringsboom te planten op het graf.
  • Grafstukken in de vorm van (onverpakte) bloemen mogen tot 2 weken na de uitvaart blijven liggen op het graf. Hierna worden deze verwijderd door de beheerder. De linten worden voor u bewaard.
  • Om de rust op de begraafplaats te behouden en dieren niet aan het schrikken te maken is harde en versterkte muziek niet toegestaan. Wel is het mogelijk om een uitvaart op te luisteren met bijvoorbeeld een solo-gitarist, violist of harpist.
  • Indien u gebruikt wilt maken van het ontvangstgebouw of de boskapel, dienen wij dit uiterlijk 48 uur voor de uitvaart van u te vernemen.
  • De catering van uw ontvangst of condoleance wordt verzorgd door Natuurbegraafplaats De Hoevens.
 • > Wie regelt voor mij de begrafenis en ceremonie?

  Bij Natuurbegraafplaats De Hoevens krijgt u alle ruimte én tijd om zelf invulling te geven aan uw afscheidsceremonie. U mag dit zelf regelen. Maar ook in samenwerking met een uitvaartverzorger naar keuze.

 • > Mag er gerookt worden bij een begrafenis en ceremonie?

  Wilt u roken, dan kunt u hiervoor terecht op de speciale rookplek, buiten op het terras bij afscheidslocatie 'De Eik' en bij de overkapping van het informatiecentrum. In de gebouwen zelf en op de natuurbegraafplaats mag niet gerookt worden. 

 • > Op welke dagen is een begrafenis en ceremonie mogelijk?

  Uitvaartceremonies kunnen plaatsvinden van maandag t/m zaterdag, tussen 10.00 en 16.00 uur. Op zondagen en Christelijke- en landelijke feestdagen is dit niet mogelijk.

  Indien u een uitvaart wilt regelen, dan dient u (of uw uitvaartverzorger) uiterlijk 48 uur voorafgaande aan de uitvaart contact met ons op te nemen. Samen bespreken we dan de wensen ten aanzien van het graf, de uitvaart en het gebruik van de faciliteiten.

 • > Is de natuurbegraafplaats toegankelijk voor minder-validen?

  Op de natuurbegraafplaats zijn paden aangelegd; zowel natuurlijke- als semi verharde paden. De semi-verharde paden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en rollators, de natuurlijke paden niet. Voor mensen die slecht ter been zijn is een aangepast vervoermiddel beschikbaar, o.a. een rolstoel en electro-wagen.

  De parkeerplaats beschikt over speciale plaatsen voor minder-valide bezoekers, op ca. 50 meter van het gebouw.

  Ook het ontvangstgebouw 'De Eik' en het informatiecentrum zijn toegankelijk voor minder-valide bezoekers. De toiletten in beide gebouwen zijn zgn. MiVa toiletten, evenals de buitentoilet bij het informatiecentrum.

 • > Is het mogelijk om een urn bij te zetten in een graf waar al een lichaam of urn is begraven?

  Wilt u naast uw dierbare begraven worden dan is dit mogelijk. Er zijn dubbelgraven beschikbaar voor het begraven van 2 lichamen of 2 urnen naast elkaar. Het is niet mogelijk om in hetzelfde graf bijgezet te worden.

 • > Kan ik samen met mijn huisdier begraven worden?

  Nee, het is niet mogelijk om huisdieren te begraven op Natuurbegraafplaats De Hoevens.

 • > Kan ik de locatie ook huren zonder begrafenis op De Hoevens?

  Het is mogelijk om afscheidslocatie 'De Eik' of de boskapel te huren, zonder dat de daadwerkelijke uitvaart op Natuurbegraafplaats De Hoevens plaatsvindt. Wij verhuren de locatie echter uitsluitend voor een ceremonie of condoleance en op basis van beschikbaarheid. Niet voor andere activiteiten.

 • > Vinden er meerdere uitvaarten op 1 dag plaats?

  Natuurbegraafplaats De Hoevens streeft er naar om slechts 1 afscheidsplechtigheid per dag te faciliteren in 'De Eik'. Zo krijgt u alle tijd voor een laatste afscheid.
  Het kan wel voorkomen dat, in geval van drukte, op dezelfde dag een urnbegraving plaatsvindt op De Hoevens. Qua tijd worden deze plechtigheden zodanig ingepland dat families en genodigden elkaar niet kruisen. 

 • > Is een kerkelijke dienst mogelijk?

  Een afscheidsplechtigheid in de verbondenheid met uw eigen traditie is mogelijk op Natuurbegraafplaats De Hoevens. Deze kan vormgegeven worden door een predikant, pastor, humanistisch of funerair spreker.
  Desgewenst kan een geestelijke de afscheidsdienst begeleiden.

  Voor kerkelijke plechtigheden zijn liturgische attributen aanwezig, zoals kaarsen, lezenaar en een altaartafel. Overige liturgische attributen zoals de kleding, het Wijwater en de Bijbel, worden door de geestelijk voorganger zelf meegebracht.

 • > Kan een urn op de dag van de crematie worden bijgezet?

  Door de nabijheid van het crematorium in Turnhout is het mogelijk om ook de ceremonie, eventuele bijzetting van de urn én de condoleance op dezelfde dag als de crematie te laten plaatsvinden. In België wordt de asbus namelijk na de crematie vrijgegeven aan de nabestaanden. Dit in tegenstelling tot de wetgeving in Nederland, waar crematoria een asbus pas na 30 dagen mogen vrijgeven.

  Ook personen met de Nederlandse nationaliteit mogen in het crematorium in Turnhout, dankzij de EU-regelgeving, gecremeerd worden.