Begrafenis in de natuur

Rechte paden, rijen met grafstenen. U kent de traditionele begraafplaatsen. Natuurbegraven biedt een bijzonder alternatief. Wat zijn de verschillen en waarom kiezen steeds meer mensen voor een natuurbegraafplaats?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een ander soort begraafplaats

Op een natuurbegraafplaats krijgt de natuur de ruimte. Geen perkjes die doen denken aan de voortuinen van een rijtje huizen. Maar een plek zoals u die ook zou opzoeken als u een wandeling wilt maken. Met hoge bomen, weidse bloemenvelden en kabbelend water.

Hier staat de kringloop van het leven centraal. Het vergankelijke, maar ook de bloei die daaruit voortkomt. En dat biedt troost en zet de dood in een dragelijker perspectief.  

Een natuurbegraafplaats blijft in de eerste plaats een plek om te gedenken. Om stil te staan bij de persoon die u lief heeft gehad. Maar daarnaast is het ook ‘gewoon’ een fijne plek om te zijn.

Geborgen door de natuur

Op een natuurbegraafplaats vertrouwt u de overledene toe aan de natuur. Daarbij zorgt u ervoor dat de aarde het lichaam makkelijk kan opnemen. Daarom gebruikt u tijdens de begrafenis enkel ecologische materialen. Denk aan een kist van onbehandeld hout en kleding van natuurlijke stoffen.

Ook de markering is vergankelijk: vaak in de vorm een boomschijf met inscriptie of herinneringsboom. Nabestaanden kunnen de gedenkplek altijd vinden. Voor anderen zal het graf steeds minder opvallen. Planten heroveren de omgewoelde aarde. Met de wisseling van de seizoenen en het verstrijken van de jaren valt het groen als een deken over het graf.

De natuur verbindt

Natuurbegraven gaat samen met elke levensovertuiging of religie. Het grijpt terug op wat we allemaal gemeen hebben: onze plaats in de natuur.

Wel is het zo dat de mensen die kiezen voor natuurbegraven, over het algemeen houden van het buitenleven. Ze zien hun laatste rustplaats ook als een manier om die liefde voor de natuur te delen met hun nabestaanden.

Voor uw nabestaanden

Wat betekent een begrafenis in de natuur voor nabestaanden? Rust – dat is het antwoord dat we vaak krijgen. Een bezoek aan het graf gaat gepaard met een bepaalde lichtheid. Omdat de natuur en de stilte troost bieden. En omdat het uitstapje voor iedereen – kleinkinderen, kinderen, partners – ook fijne momenten kent.

Op Natuurbegraafplaats De Hoevens zijn nabestaanden altijd welkom, van zonsopgang tot zonsondergang. De begraafplaats ligt in een natuurgebied met wandelpaden en bankjes.

Nabestaanden hebben geen omkijken naar onderhoud van het graf. De natuur mag hier tot volle bloei en groei komen. Het algemeen onderhoud van de begraafplaats wordt verzorgd door de beheerder.


Het afscheid op een natuurbegraafplaats

Op de meeste natuurbegraafplaatsen kunt u gebruik maken van ceremoniële ruimtes, zowel binnen als buiten. Deze zijn neutraal ingericht, zodat eenieder zijn uitvaart op passende wijze kan invullen. Daarbij gelden de normen zoals u die kent van elk ander natuurgebied.

Natuurbegraafplaats De Hoevens is één van de eerste natuurbegraafplaatsen in Nederland. Zowel de ceremonie als de begrafenis en condoleance kunnen hier op één locatie plaatsvinden. Met maximaal één uitvaart per dag, kan dat in alle rust gebeuren. Lees meer over deze natuurbegraafplaats.  

Kennismaking

Spreekt begraven in de natuur u aan? Bezoek dan eens een natuurbegraafplaats en maak er een wandeling. Op Natuurbegraafplaats De Hoevens bent u elke dag welkom. Heeft u vragen? Loop gerust even binnen bij het informatiecentrum, daar is een medewerker aanwezig die u vragen kan beantwoorden. Hier vindt u het adres en de route.

Praktische zaken

Kosten – De prijs voor een plek op een natuurbegraafplaats verschilt niet veel van een traditionele begraafplaats. Kosten voor algemeen beheer zijn daarbij inbegrepen. Bekijk de tarieven op Natuurbegraafplaats de Hoevens
Verzekering – Verzekeringsmaatschappijen maken geen verschil tussen een traditionele begrafenis en een natuurbegrafenis. Neem voor de mogelijkheden en hoogte van de uitkering bij overlijden contact op met uw tussenpersoon.
Begraven – De Hoevens biedt enkele en dubbele graven. De grafrechten kunt u voor bepaalde en onbepaalde tijd vastleggen. Waar u ook voor kiest: een graf op De Hoevens wordt niet geruimd. Wel kan het graf voor bepaalde tijd bij het verstrijken van de grafrechttermijn hergebruikt worden.
Crematie – Als u kiest voor crematie, kunt u de urn begraven of de as uitstrooien in een graf. Bovengronds uitstrooien mag op De Hoevens niet, dat belast het milieu teveel.
Materialen – Kist, urn of mand zijn gemaakt van o.a. onbehandeld inheems hout, wilgentenen, karton of klei. Kleding of lijkwade van hennep, linnen of zijde. In het informatiecentrum op Natuurbegraafplaats de Hoevens kunt u diverse producten bekijken. 
Grafmarkering – Van vergankelijk materiaal, vaak een boomschijf met ingebrande tekst. De Hoevens bewaart van ieder graf de precieze locatiegegevens.
Herinneringsboom – Op Natuurbegraafplaats de Hoevens kunt u als herinneringsboom een inheemse boomsoort planten. Dat kan ook bij leven, op de door u gereserveerde graflocatie.

Vraag om brochure en tarieflijst

Niet in de gelegenheid om te komen? Onze brochure geeft u een goede indruk. Vraag direct een brochure aan.