Bezoeken en gedenken

 • > Wanneer kan ik een graf bezoeken?

  U bent iedere dag, tussen zonsop- en zonsondergang, van harte welkom op Natuurbegraafplaats De Hoevens. Het informatiecentrum is geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-16.00 uur, en iedere 1e zondag van de maand vanaf 11.00 uur. De overdekte informatiehoek alsmede het toilet zijn ook buiten deze tijden te bezoeken.
  U bent ook welkom in afscheidslocatie ‘De Eik’. Tijdens de openingstijden van het informatiecentrum is ook 'De Eik' geopend. Hier branden de kaarsjes en kunt u plaatsnemen op een van de bankjes voor een moment van stilte en bezinning.

 • > Hoe vinden nabestaanden mijn graf terug?

  Voor de markering van een graf stelt Natuurbegraafplaats De Hoevens houten boomschijven beschikbaar. Hierop kan een persoonlijke inscriptie worden aangebracht. Bovendien is er op de begraafplaats een duidelijke bewegwijzering waardoor het graf makkelijk te vinden is. In het informatiecentrum is een plattegrond te verkrijgen.

  Komt u er niet uit? Onze medewerkers helpen graag verder. Graven op Natuurbegraafplaats De Hoevens zijn altijd terug te vinden aan de hand van GPS coördinaten.

 • > Mag ik bloemen leggen bij het graf van mijn dierbare?

  Kiest u voor natuurbegraven dan kiest u er voor om het graf met rust te laten en niet te onderhouden. Op De Hoevens mag een graf alleen gemarkeerd worden met een houten boomschijf met inscriptie, welke door de natuurbegraafplaats voor u wordt verzorgd. Ook kunt u een, door ons verstrekte herinneringsboom op het graf te planten op de daarvoor bestemde zones. Het zelf planten van bomen, struiken, potplanten en bloembolletjes is niet toegestaan. Ook grafzerken, stenen, kruisen of andere voorwerpen mogen niet op het graf worden geplaatst. Ook niet als ze uit de omgeving komen en van vergankelijk materiaal zijn gemaakt.

  Bij een bezoek aan een graf op De Hoevens is het toegestaan om een enkele bloem achter te laten, bij voorkeur geplukt op de natuurbegraafplaats zelf. Het achterlaten van boeketten, potplanten en relikwieën is niet toegestaan. Door de natuur hier met rust te laten ontstaan er vanzelf mooie inheemse planten, kruiden en bloemen die op het graf groeien. Daarnaast willen we voorkomen dat de begraafplaats een park wordt in plaats van een natuurgebied. En zo teleurstellingen voorkomen bij mensen die bewust voor natuurbegraven hebben gekozen. 

  Wij vertrouwen erop dat deze regels gerespecteerd worden bij de keuze voor De Hoevens als laatste rustplaats voor een dierbare. En dat de familie deze regels ook uitdraagt naar naaste familieleden, vrienden en kennissen. Indien de terreinbeheerder toch onverhoopt zaken aantreft op een graf welke in strijd zijn met de regels dan worden deze verwijderd.  Zo zorgen we er samen voor dat de natuurbegraafplaats een bijzondere plek blijft, nu maar ook in de toekomst.

 • > Mogen er huisdieren komen op de natuurbegraafplaats?

  Honden zijn welkom op Natuurbegraafplaats De Hoevens, mits kort aangelijnd. Wij vragen de eigenaren eventuele uitwerpselen netjes op te ruimen.

 • > Mag er gerookt worden op de natuurbegraafplaats?

  Wilt u roken, dan kunt u hiervoor terecht op de speciale rookplek, buiten op het terras bij afscheidslocatie 'De Eik' en bij de overkapping van het informatiecentrum. In de gebouwen zelf en op de natuurbegraafplaats mag niet gerookt worden.

 • > Is de natuurbegraafplaats toegankelijk voor minder-validen?

  Op de natuurbegraafplaats zijn paden aangelegd; zowel natuurlijke- als semi verharde paden. De semi-verharde paden zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en rollators, de natuurlijke paden niet. Voor mensen die slecht ter been zijn is een aangepast vervoermiddel beschikbaar, o.a. een rolstoel en electro-wagen.

  De parkeerplaats beschikt over speciale plaatsen voor minder-valide bezoekers, op ca. 50 meter van het gebouw.

  Ook afscheidslocatie 'De Eik' en het informatiecentrum zijn toegankelijk voor minder-valide bezoekers. De toiletten in beide gebouwen zijn zgn. MiVa toiletten, evenals de buitentoilet bij het informatiecentrum.

 • > Waar kan ik mijn auto parkeren?

  Natuurbegraafplaats De Hoevens beschikt over 3 parkeerplaatsen (zie plattegrond). Twee kleine parkeerplaatsen voor ca. 3 auto’s langs de buitenzijde van de natuurbegraafplaats. En een grote parkeerplaats voor ca. 100 auto’s bij de hoofdingang nabij het ontvangstgebouw en het informatiecentrum. Er zijn speciale MiVa plaatsen, ca. 50m van het gebouw. De parkeerplaats is ook door wandelaars te gebruiken. Voor wie op de fiets komt is er een fietsenstalling aanwezig.